13

SaCHeR ToRTe

Sizlere simdi daha önce burada ve şurada ismi gecen, Viyana'nin meshur bir pastasi ve benim hastasi oldugum Sacher Torte'den bahsedicem :)
Bu dünyaca ünlü pastanin tarifi (rivayetlere göre) Viyana'daki Sacher Otel'de bir kasada saklaniyormus.Yani ortaliktaki tarifler tamamen orjinali degil. Ama insanlar benzerini yapmaya calisiyorlar deneyerek, iyide ediyorlar :)
Simdi bu pasta nasil meshur olmus diye tarihine inersek kisa ve öz: Zamaninda (1832 yilinda) 16 yasinda pastaci ciragi olan Franz Sacher, bir tatli siparisi üzerine cikolatali pastayi denemis.
Bu pastayi yiyenler begenmis, krala kadar gitmis ünü ve ona da servis edilmis, o da begenince ünlü olmus iste :) Derken dünyaya yayilmis pastanin ünü ve Franz köseyi dönmüstür sanirim :P

Pastayi sevdiren özelliklerinden birkaci; ne cok kuru, ne cok yumusak, ne de cok tatli. Hepsi tam kivaminda insanin damak zevkine hitap eden bir lezzet. Birde normal pastalardan daha dayanikli ;) Viyana'ya yolunuz düserse yenilecekler listenizde mutlaka olmali!

**************

Ben bunun Türk versiyonunu, yani Oktay Usta’nın Sacher Kek Tarifini yaziyorum:
Malzemeler :
5 yumurta
1 çay b.toz şeker
100 gr.tereyağı
100 gr.çikolata
1 çay b.pudra şekeri
3 çorba k.kakao
2 çorba k.nişasta
4 çorba k.un
1.5 su b.toz fındık
Yarım çay b.su
Arası için:
Kayısı marmeladı
Üzeri için:
150 gr.bitter çikolata
1 su b.krema
Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 5 adet yumurta akını alın.Yumurta akını mikserle çırpın.Üzerine 1 çay bardağı toz şeker ilave edin ve mikserle çırpıp kar haline getirin.Üzerine 1.5 su b.toz fındık Ve nişasta ekleyip karıştırın. Diğer tarafta çikolata ile tereyağını eritip karıştırın. Bu karışımı da ilave edin.unu,kakaoyu,suyu da eklelyin. Yumurta sarılarını da pudra şekeri ile çırpıp karışıma ekleyin. Bu karışımı alttan üste doğru yumurta beyazlarını çöktürmeden karıştırın.Bu karışımı kelepçeli kek kalıbına boşaltıp 170 derecede pişirin. Soğuduktan sonra ortadan ikiye kesip kayısı marmeladı ile sıvayın. Çikolata sosu için erimiş bitter çikolata ile kremayı karıştırın. Bu sosu soğuyan kekin üzerine dökün. Çikolata sosu donduktan sonra dilimleyerek ikram edin.İçinde kabartma tozu olmayan bol çikolatalı ,nefis bir kek..
 
Not: Icinizde denemis olan yahut deneyecekler, iyi sonuc alirlarsa, banada yazarlarsa cok memnun olurum :)

13 comments

8/9/11

ya bu viyanalılar (yada belki tüm avrupa) neden pastane gibi yerlerinde sadece tatlı çeşitleri satıyorlar anlamıyorum, bizim gözünü sevdiğim açması poğacası yok. ha bir kere budapeste havaalanında bir cafede üzerinde poça yazan bişey görüp aldım ama berbat bişeydi, adı da aynen poçaydı şaşırmıştım

8/9/11

şimdi istettin bak canımızı ,kim viyanaya gidip de yiyecek ?

enfes görünüyor.mutlaka deneyeceğim.ellerinize sağlık.sevgiler.

sanki kokusu burnuma gelir gibi oldu. şimdi burda olsada yesek :D

En komikte tarifin kasada saklanmasi ne olacaksa sanki cok önemli devlet sirri :) benim bir arkadasim vardi yas pastasi var onunda cok meshur kimseye tarifini vermiyor ne olacaksa sinir oluyorum ona :) Ama yaparsam söylerim sana :)

Gece, kesinlikle cok süper bir tespit.Bende buraya ilk geldigim yillarda, en cok disarida tuzlu birsey bulabilmeyi özledim desem:S Bu millet sabah kahve yanina o tatlilardan yiyor, kahvalti güya, bense tuzlu olacak kahvaltim...Mis gibi öyle pogaca bulmak hikaye yani, bizim yerimize yiyin orada bolca iste, bende evde yapiyorum firsat oldukca :)

Neval, caniniz ister diye bende tarif verdimya iste, cakmasida olsa :P Hic olmazsa cikolatali bir kek ye :P


Yaren sanirim tüm bayanlar kek ve cikolatayi yanyana görünce hayir demez ;)

Nesliname evt banada komik geliyor ama iste adam o tarifle dünyaya duyurmus ününü verir mi hic, akilli :D Ama arkadasin niye vermiyorki :D O da ünlü olmak istiyor olabilir :P

umutluhayat deneyince nasil oldu bildirirsen cok cok memnun olucam, Oktay Usta kötü tarif vermez ama ,güveniyorum :P

Benim de çok canım çekti.. zaten üstündeki bitter çikolata bile tüm arzuları şelaleye çevirdi bende direkt:)

Adsız
9/9/11

hmm lecker, tatli pasta deyince bende olay bitiyo! :))) gözüm ne kalori nede kilo görüyo :hehehhehe

kayısı marmeladı cok yakışır pastaya, hmmmm enfes , orjinali için viyana ya gidemesek de beni bu lezzet baya idare eder:)

Deli Anne, bitter cikolatayi bende cok severim, cikolataile gecistirelim pasta istegimizi :P

Serife aynen benim gibisin, ne kalori ne birsey gözüm görür böyle sevdigim seylerde.

Cocukla Cocuk, pastayi bence özel yapan katkilardan biride bu marmelat ;)Bence Türkiye'ye de gider, yahut ben bir girisimcilik yapip bu ise el atayim :D

8/2/13

bunu da ozlemısım. karlsplatzda geleneksel Hotel Sacher de yapılan orjınalı alkollu dıye hep Bılla Aldı gıbı yerlerden alır yerdık. Vıyanadan donerken valıze bır ıkı tane atar hedıyelık dıye getırırım hala cukulatadan daha orjınal bır hedıye oluyor sadece bıraz tasıması mesakkatlı oluyor o kadar

Yorum Gönder


Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Yazacagin seyler benim icin degerli!
Sevgiyle kal, yine beklerim ♥

KelebekGibi

Back to Top