8

Mutluyum, mutlusun, mutlu

Elimde okudugum 4-5 kitap var epeydir, böyle cok olduklarindan da bitemediler bir türlü :S Yani ona basla buna basla, sonra hangisini istersem ondan biraz okudum o sekil...
"Stres ve Basacikma Yollari" kitabindan birkac birseyler yazicam. Evli olanlar, özellikle son yazdigim kisim benim dikkatimi cekti mesela ;)

Birseyi "vermek" ancak isteniyorsa anlam tasir. Istenmeden verilen bir seyi alan kisi, cok kere ya aldiginin farkinda degildir veya aldigi seyin degerinden haberi yoktur.
Hic süphesiz "vermek" güzel bir duygudur. Verilen ister duygu olsun , ister maddi degeri olan bir sey olsun, verenin gücünü gösterir. Ama lütfen unutmayalim, istendigi takdirde, yoklugu hissedildigi ve varligi alan icin anlam tasiyacagi takdirde.

Mutlulugunuzun sorumlusu sizsiniz.
Kendini düsünmemek yanlistir.
Kendinizle ilgili duygu, düsünce ve istekleri ortaya koymaktan, ihtiyaclarinizdan cevrenizi haberdar etmekten cekinmeyin.
Mutluluk yasanilan zamanin icindedir. Dolayisiyla ya vardir ya yoktur. Mutlulugu her isin tamam olmasiyla, mutlak rahatlikla karistirmamak gerekir.
Insan tebessümünü sehresinin bir parcasi yapabiliyorsa, yaptigi isten zevk aliyorsa, ailesiyle birlikte oldugu zaman memnuniyeti devam ediyorsa, gelecek günler ona tatli bir heyecan veriyorsa, kisi mutlu demektir.

Aci insan hayatinin kacinilmaz bir parcasidir, "istirap cekmeyen olgunlasamaz". Aci cekmek hayati ve insanlari tanimak icin bir firsattir. Aci cekmeden, aci cekenleri anlamak, insanin kendi kararindan dolayi istirap cekebilecegini anlamak mümkün olamaz.

"Hayat dümdüz degildir". Bazen ne yapilirsa yapilsin, istedigimiz bazi seylerin olmamasi veya istedigimiz gibi olmamasi ve aci cekmek kacinilmazdir.

Uzmanlar tarafindan önerilen, ertelemenin ve problemi kafada tasimanin insani daha cok yordugudur. Eger gücünüz yetiyorsa ertelemek yerine "yapin". Problemi erteleyerek size zevk verecek olan seyi önce yapmak yerine, önce yapin sonra kendinize ödül olarak size zevk verecek olana yönelin. Göreceksiniz kendinizi hafiflemis hissedecek ve hosunuza giden seyden daha cok zevk alacaksiniz. Buna örnek vermek gerekirse; Önce film seyretmek, sonra muslugu tamir etmek yerine, önce tamir sonra film. CÜnkü önce film olursa muslugu ertesi güne ertelemek icin bircok sebep cikacaktir (Gec oldu, gürültü cikar...vs.).

Mutluluk yasanilana anlam verebilmektir!
Birseyin tadini cikarabilmek icin onun mutlaka kusursuz olmasi gerekmez (Özellikle evlilikte buna dikkat etmeliyiz). Önemli olan kisinin karsisindaki insanla temel ilkelerde anlasmis olmasidir. Cünkü "ask" sadece ve sadece tanisma ve kesfetme dönemi icinde söz konusu olabilir. Bu dönemden gecip "sevgi"ye ulasilabilirse, kisiler zoru basarmis demektir. Bu sebeple mutlu olmak icin hergün yaninizda olan insanin kiymetini bilin, zihninizde o kisinin kusurlarini, olumsuz yönlerini degil; meziyetlerini, olumlu özelliklerini ve ortak iliskinize, hayatiniza katkilarini vurgulayin.

Not: Bu daha kitabin 2-3 sayfasindan birseylerdi...Cok begendim bu kitabi, düzenli egzersiz hareketi bile var. Cocuklarla iletisimden, evlilige, sagliktan baska bir sürü seylere kadar...Stresi her alanda degerlendirmisler. Mutlaka okumalisiniz diyorum, daha 250 lerdeyim, henüz bitirmedim.

8 comments

Kitabı okuyup -okuduğun kadarıyla- faydalı gördüğün yerleri yazman ne hoş olmuş. En çok da 'vermek' ile ilgili bölümleri beğendim. Zira insanlar eşine ya da bir başkasına fedakarlık yaptığını düşünüp karşılık bulamamaktan yakınmaktalar. Mutlu olmanın sanata dönüştüğü günümüzde bu bilgiler herkesin işine yarayacak. Sağolasın..

bayıldım :) mutlaka almalıyım sağol canım paylaştığın için..

mimlendiniz
hayırlı olsun:)
sevgiler

her zaman mutlu ol canım
sevgiler

çok guzel gerçekten ozellikle "ertelemeyin yapın!!" kısmı su anda çok ihtiyacım olan bir motivasyondu, teşekkürler paylaşım için

o kadar çok psikoloji kitabı okudum ki şimdi bu okuduklarım acayip sıkıcı geliyor:) ben bir süre ara verdim bu tarz kitapalrı okumaya.
öğrendiklerinle yaşamamız dileği ile...

Adsız
4/5/10

Paylasimin için tesekurler
kendinigelistir.com diye bir site var tavsiye ederim.
fransadan Gul

Bu ne yararlı bir paylaşım olmuş canım yaaa. Çok teşekkürler iyi geldi :) zaten insan başlığı görünce mutlu oluyo kii :)

Yorum Gönder


Ƹ̴Ӂ̴Ʒ Yazacagin seyler benim icin degerli!
Sevgiyle kal, yine beklerim ♥

KelebekGibi

Back to Top