Neyse iste bu konu uzar gider böyle, bizim evin hali bu :S
Esim öyle tatli meraklisi degildir ama belirli sevdigi tatli türlerinden de vazgecmez. Marketlerin kuru pasta bölümünden gecerken istahla bakar o kurabiyelere falan. " Bende yaparim onlardan ne var ki, icine ne katiyolar katki kimbilir" deyip vazgeciririm :S Benim yapmam ise haftalar sonra olur genelde :/
Viyana'nin bayramlarimda özel günlerinde önünüze gelen cogu yerde kurabiye cesitleri görmekten bikarsiniz, bunlar geleneksel seyler. Mesela vanilya kipferl cok sevdiklerimden biridir, denedim ve harika ;)
Esim "Linzer Augen" denilen recelli kurabiyeyi özellikle istedi, madem yapiyorum hani :P
Bende tarif aradim, bir sürü tarif cikti karsima birbirinden farkli. Orjinal tarifle türkce tariflerden esinlenerek kendimce olusturdum "insallah iyi olur" diyerekten ve cok begendik ;)
Yani bu recelli kurabiye özellikle cocuklarin favorisi olabilir ;) Birde kis mevsimi recel icimizi isitir, enerji verir diye düsünüyorum. Kokusu enfes (vanilya-limon-tarcin) ;)
Tarifi yaziyorum :
200 gr margarin (oda sicakliginda yumusamis), 1 yumurta, 3/4 su bardagi yani bir su bardagina yakin pudra sekeri, 1 paket vanilya, yarim paket kabartma tozu, yarim limon kabugu rendesi, bir cay bardagi toz findik-ceviz-badem ne varsa (ben ceviz kattim), bir tutam tarcin ve aldiginca un.
Hepsini güzelce hamur yapip (ele yapismayana dek) yarim saat buzdolabinda bekletiyoruz kolayca sekil yapalim diye. 3mm falan kalinliginda aciyoruz hamurdan parca koparip, sonra kaliplarla yahut bardak agziyla sekiller cikarip yagli kagit serilmis tepsiye diziyoruz. 200 C de 10 dakika pisiriyoruz! Evet sadece 10 dakika, belkide 11 de olabilir.Kizarmayacaklar, pisirirken dikkat edin yanmasinlar. Firindan cikarinca recel sürüp yapistiriyoruz parcalari birbirine ve en üstlerine pudra sekeri serpiyoruz (ben bögürtlen receli sürdüm, cok tatli olmayan receller daha iyi gidiyor kurabiyeye). Bu tariften 1 tepsi cikti, cok az hamur artti onunla kizim oynadi.
Afiyet olsun ;)