Bu dünyaca ünlü pastanin tarifi (rivayetlere göre) Viyana'daki Sacher Otel'de bir kasada saklaniyormus.Yani ortaliktaki tarifler tamamen orjinali degil. Ama insanlar benzerini yapmaya calisiyorlar deneyerek, iyide ediyorlar :)
Simdi bu pasta nasil meshur olmus diye tarihine inersek kisa ve öz: Zamaninda (1832 yilinda) 16 yasinda pastaci ciragi olan Franz Sacher, bir tatli siparisi üzerine cikolatali pastayi denemis.
Bu pastayi yiyenler begenmis, krala kadar gitmis ünü ve ona da servis edilmis, o da begenince ünlü olmus iste :) Derken dünyaya yayilmis pastanin ünü ve Franz köseyi dönmüstür sanirim :P
Pastayi sevdiren özelliklerinden birkaci; ne cok kuru, ne cok yumusak, ne de cok tatli. Hepsi tam kivaminda insanin damak zevkine hitap eden bir lezzet. Birde normal pastalardan daha dayanikli ;) Viyana'ya yolunuz düserse yenilecekler listenizde mutlaka olmali!
**************
Ben bunun Türk versiyonunu, yani Oktay Usta’nın Sacher Kek Tarifini yaziyorum:
Malzemeler :
5 yumurta
1 çay b.toz şeker
100 gr.tereyağı
100 gr.çikolata
1 çay b.pudra şekeri
3 çorba k.kakao
2 çorba k.nişasta
4 çorba k.un
1.5 su b.toz fındık
Yarım çay b.su
1 çay b.toz şeker
100 gr.tereyağı
100 gr.çikolata
1 çay b.pudra şekeri
3 çorba k.kakao
2 çorba k.nişasta
4 çorba k.un
1.5 su b.toz fındık
Yarım çay b.su
Arası için:
Kayısı marmeladı
Üzeri için:
150 gr.bitter çikolata
1 su b.krema
1 su b.krema
Hazırlanışı :
Karıştırma kabına 5 adet yumurta akını alın.Yumurta akını mikserle çırpın.Üzerine 1 çay bardağı toz şeker ilave edin ve mikserle çırpıp kar haline getirin.Üzerine 1.5 su b.toz fındık Ve nişasta ekleyip karıştırın. Diğer tarafta çikolata ile tereyağını eritip karıştırın. Bu karışımı da ilave edin.unu,kakaoyu,suyu da eklelyin. Yumurta sarılarını da pudra şekeri ile çırpıp karışıma ekleyin. Bu karışımı alttan üste doğru yumurta beyazlarını çöktürmeden karıştırın.Bu karışımı kelepçeli kek kalıbına boşaltıp 170 derecede pişirin. Soğuduktan sonra ortadan ikiye kesip kayısı marmeladı ile sıvayın. Çikolata sosu için erimiş bitter çikolata ile kremayı karıştırın. Bu sosu soğuyan kekin üzerine dökün. Çikolata sosu donduktan sonra dilimleyerek ikram edin.İçinde kabartma tozu olmayan bol çikolatalı ,nefis bir kek..
Not: Icinizde denemis olan yahut deneyecekler, iyi sonuc alirlarsa, banada yazarlarsa cok memnun olurum :)